dilluns, 16 de març de 2015

Nova ruta a Literat Tours: Picasso i Barcelona


Després d'una espera desacostumadament llarga, finalment he estrenat una nova ruta: Picasso i Barcelona. És sabut que Picasso va viure a Barcelona durant la seva joventut, concretament entre 1895 i 1904. Aquests van ser els anys de formació, com a home i com a artista, els anys de descoberta de la vida i de l'establiment d'amistats i relacions que, en molts casos, durarien tota una vida. Picasso sempre va dur Barcelona i Catalunya en els seus pensaments i en la seva acció: amics i coneguts catalans l'acompanyarien tota la vida, sovint va recórrer al català per expressar-se, va retornar sovint a Barcelona i a Catalunya –Ceret, Cadaqués, Gósol, Horta d'Ebre– fins i tot quan ja s'havia instal·lat a París i, al final de la seva vida, va regalar a la nostra ciutat, gràcies a la mediació del seu amic i secretari, Jaume Sabartés, les principals obres que constituirien el nucli inicial del Museu Picasso de Barcelona.

Autoretrat (1896)

Durant els seus anys d'estada a Barcelona, sabem que Picasso va alternar amb pobres i rics, amb menestrals, bohemis, burgesos i prostitutes. Ell mateix, o bé els seus biògrafs, ens parlen de les passejades per la Ciutadella, les Rambles o el Barri Xino; de les visites nocturnes als Quatre Gats, l'Edén Concert o als locals del Paral·lel; de la seva assistència als funerals de mossèn Cinto Verdaguer, de les classes a la Llotja, del Carnestoltes i dels aperitius als locals del Morrot i la Barceloneta.

Al terrat de la casa familiar del carrer de la Mercè

En aquesta ruta, passejarem per alguns dels llocs on Picasso va viure, va treballar o va freqüentar, i també per altres llocs on es conserven algunes de les seves obres. Així, descobrim la primera casa on es va allotjar la família Ruiz Picasso quan va arribar a Barcelona; el primer estudi que va tenir (amb només 14 anys, i llogat pel seu pare) i d'altres que va tenir, escampats per la ciutat; alguns dels llocs que va freqüentar o on hi va exposar –bars, cafès, galeries d’art–.

Terrats de Barcelona (1896)

Tractant-se d'art, aquesta és una ruta que es basa, com en cap altra de les meves, en la visió més que en l'audició. A més de les explicacions parlades, en aquesta passejada mostro nombroses làmines amb obres, fotos, quadres, retrats que ens ajuden a situar-nos millor en el lloc, el moment i el personatge desitjats.

Dos dels punts més destacats de la passejada són el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, a la plaça Nova, i els Quatre Gats: el primer, pel fet que exposa obra de Picasso de mida monumental i públicament; el segon, per la seva importància històrica i artística, més enllà de la presència i el record de Picasso.

Lola Picasso a l'estudi de la Riera de Sant Joan (1900)

La ruta, que dura unes 2.15 h aproximadament, acaba, com no podia ser de cap altra manera, al Museu Picasso de Barcelona. No el visitem, ja que això s’escapa del que són les meves propostes, però vaig considerar que era el lloc ideal per a cloure la ruta i acomiadar els visitants.

I, com sempre, recordeu que aquesta ruta, com totes les altres de Literat Tours, està totalment adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

Mural al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Retrat de Jaume Sabartés (1900)
Menú dels Quatre Gats


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada