dimecres, 21 de gener de 2015

La Coronela de Barcelona

Milicià del batalló de santa Eulàlia

Les activitats de recreació o reconstrucció històrica -és a dir, escenificacions de grup en què es reprodueixen fets històrics, habitualment de tipus militar- han experimentat un gran auge en el nostre país en els darrers anys. A països com els Estats Units (guerra de Secessió), França (època napoleònica), Itàlia (lluita per la independència i la reunificació de finals del s. XIX) aquestes activitats són força habituals des de fa molts anys; a Catalunya, en canvi,són més recents. Al nostre país, aquest interès s'ha centrat, bàsicament, en la Batalla de l'Ebre i,sobre tot, la guerra de Successió.  

L'Associació de Recreació i Reconstrucció Històrica “La Coronela de Barcelona” i els Miquelets de Catalunya són algunes de les associacions que tenen com a objectiu fer reviure i honorar els milicians i soldats que van lluitar en defensa de les llibertats catalanes fins a la derrota de l'11 de setembre de 1714. Els seus membres llueixen reproduccions fidedignes d’uniformes, armes, banderes, estendards, etc.

Bandera regimental dels Notaris Censídics

La Coronela era el nom que rebien les milícies urbanes de les principals ciutats de Catalunya durant la guerra de Successió i estaven formades per ciutadans enquadrats per gremis d’oficis. Les seves funcions eren merament  defensives i, en el cas de la de Barcelona, estava sota el comandament del conseller en cap del Consell de Cent. Els seus antecedents cal buscar-los en la host, un exèrcit reclutat pel senyor feudal entre els seus vassalls. A Barcelona, la host ciutadana rebia el nom de Sagramental o Sometent i va ser reorganitzada el 1646, en el marc de la guerra dels Segadors; al Principat, la host reial la convocava el comte-rei.

Les ordenacions jurídiques d’aquest reclutament estaven recollides en els Usatges de Barcelona (Princeps namque) i estipulaven que els homes lliures d’entre 16 i 60 anys en edat de combatre tenien el dret i el deure de comparèixer en defensa del rei i de la terra en cas d’atac. Això implicava que Catalunya era un poble en armes, amb ciutadans que podien tenir, manejar i ostentar armes, fet que es considerava un símbol de llibertat. A més, el rei no podia mobilitzar els catalans en una guerra d’agressió a un altre país; només podia invocar els Usatges, únicament i exclusivament, en defensa de la terra, en defensa de Catalunya en cas d’un atac estranger.

Timbaler del Gremi de Carnissers

L’Associació de Recreació i Reconstrucció Històrica “La Coronela de Barcelona” ha recuperat les companyies de Mestres Sastres, Matalassers, Carnissers, Forners, Mercaders, Notaris Causídics, Hostalers i Taverners, Hortolans de Sant Antoni i Argenters, a més de fornir la Plana Major de Comandament (Conseller 2n, Sergent Major, Tabal Major i general Villarroel). També ha recuperat les banderes de Santa Eulàlia  i Sant Jordi i les dels regiments de les companyies de Matalassers, Mestres Sastres, Carnissers, Hostalers i Taverners i Hortolans de Sant Antoni.

El seu lema és Donec perficiam (Fins a aconseguir-ho), que era també el de les Reials Guàrdies Catalanes, el cos d’elit que formava la guàrdia personal de l’arxiduc Carles d’Àustria durant la guerra de Successió.

Mestre Sastre

A més de la seva participació en esdeveniments de reconstrucció històrica, aquestes associacions desfilen en la Processó del Corpus, la Diada de l’11 de setembre, la Diada de Santa Eulàlia i fan guàrdies a l’ajuntament de Barcelona. També podeu conèixer més de prop l’aspecte i les activitats de la Coronela de Barcelona acostant-vos el 1r i 3r diumenges de cada mes al baluard de Santa Madrona, on vaig fer les fotos que il·lustren aquest article.

Mercaders de Llotja de MarCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada