dimarts, 14 d’octubre de 2014

El Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà

Cova de l'Arbreda
A Serinyà (Pla de l'Estany) hi ha el jaciment paleontològic paleolític del Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà amb una cronologia que es remunta a uns 200.000 anys. En aquella època, les coves estaven ocupades per Homo heidelbergensis; el moment de transició entre els neandertals i els Homo sapiens (entre 100.000 i 40.000 aC) està molt ben documentat i converteix aquest jaciment en un dels més importants de tot Europa. Durant el neolític, les coves es van fer servir de manera més esporàdica, bàsicament com a magatzem o estable i, posteriorment, com a cambres sepulcrals.

Algunes de les coves que integren el Parc van ser descobertes i investigades ja a finals del segle XIX, quan es va documentar una ocupació humana pertanyent a les darreries del paleolític superior (entre el 15.000 i 9.000 aC). Les recerques van continuar en diferents fases durant el segle XX fins arribar a l'actualitat, en què se n'encarreguen la Universitat de Girona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. El Parc actual és de 1996 i la seva gestió correspon al ConsellComarcal del Pla de l’Estany.

Passejant pel Parc amb un dels guies

Cova de Reclau Viver
Al Parc es poden visitar tres coves. La primera és la de l’Arbreda i ha proporcionat una extraordinària riquesa de troballes amb una continuïtat que va des de el paleolític mitjà (fa 90.000 anys) fins a l’època històrica. Com que s’hi continua treballant, es pot assistir a les tasques d’excavació o seguir les explicacions dels arqueòlegs in situ. La segona de les coves és la de Mollet, pràcticament excavada del tot, on s’hi han trobat les restes humanes –una dent– més antigues de Catalunya (200.000 aC) tot i que la major presència correspon a animals diversos, depredadors bàsicament, que la van fer servir de cau. La presència humana es deuria, probablement, a tasques de carronyaire o d’aprofitament de les restes deixades pels depredadors. L’última de les coves que es visiten és la de Reclau Viver, la que conserva millor l’aspecte original (les altres han patit despreniments i enfonsaments que n’han modificat l’estructura). És la més recent quant a la cronologia, ja que només registra ocupació des del paleolític superior (37.000 aC).

Preparant les pintures 
Un dels principals atractius del Parc de les coves prehistòriques de Serinyà és, des del meu punt de vista, els diversos tallers pràctics que s’hi imparteixen, és a dir, que es practica i es treballa de la mateixa manera i amb les mateixes tècniques i materials que fa milers d’anys. Aquest és un valor afegit si feu la visita amb els vostres fills. El dia que jo hi vaig anar, vaig poder assistir als següents tallers:

- Per aprendre tècniques pictòriques prehistòriques, utilitzant pigments naturals i pinzells fets amb pèls i plomes, que després es plasmen en una paret construïda ad hoc.

- Per aprendre a fer eines prehistòriques, com ara ascles, percutors, burins, puntes de fletxa, agulles, etc. a partir de còdols; i foc, a partir del fregament de dues pedres, habitualment pirita i sílex (o pedra foguera) que encén un farcell d’esca i herbes seques.

- Per aprendre diferents tècniques de cacera (tir amb arc, javelines, propulsors). 

Taller de pintura rupestre
A més, el Parc ofereix altres tallers en què s’aprèn a fer art moble (gravar còdols); a fer d’arqueòleg (excavar un jaciment simulat amb metodologia científica i documentació de les troballes); a fer objectes d’ornamentació personal amb petxines i conquilles; i a fer un sarró de pell amb cuir i cordill vegetal.  

A les fotos es pot veure una bona mostra de tot el que us explico. I el personal que us atendrà és extremadament agradable i atent.

Taller d'armes
Taller d'einesCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada