dijous, 4 de setembre de 2014

Annibal ad portas!

Bust d'Anníbal
(versión en español aquí)

Annibal ad portas! Annibal ad portas! Aquest era el crit que ressonava a la ciutat de Roma l'any 211 aC. El cartaginès Anníbal Barca (247 – 183 aC) s'havia plantat a les portes de la ciutat llatina, després d'una fulgurant campanya militar i amenaçava la capital de l'estat més poderós de tota la Mediterrània occidental. Roma trontollava, els seus aliats a la península itàlica dubtaven o, directament, l'abandonaven i el seu futur penjava d'un fil. Anníbal: la sola menció del seu nom feia estremir els romans, fins i tot anys després de la seva mort. 

Qui era aquest genial estrateg que va posar de genollons la poderosa Roma? Què fa que les seves tàctiques i estratègies s'estudiïn encara avui en dia a les acadèmies militars? Què tenia aquest agosarat general que fins i tot els seus adversaris més acèrrims no podien amagar, a desgrat seu, l'admiració, el respecte i la por que els produïa? Com és possible que, 2.000 anys després de la seva mort, encara en sorprengui la seva audàcia –irrepetible fins i tot en l'actualitat– de creuar en ple hivern els Alps amb un exèrcit de 50.000 soldats i al voltant de 35 elefants? Dant Alighieri, Petrarca, Bocaccio, Maquiavel, Poussin, Montesquieu, Frederic II de Prússia, Rousseau, Joanthan Swift, Tiepolo, Goya, Turner, Flaubert... Què és el que van veure aquests artistes en Anníbal per a convertir-lo en la inspiració de les seves obres?

Anníbal vencedor contempla Itàlia des dels Alps (Francisco de Goya)

El llibre Aníbal de Cartago. Historia y mito (diversos autors, editorial Polifemo, Madrid, 2012) ve a contestar moltes d’aquestes preguntes. És una obra multidisciplinària en què des de diferents vessants –arqueologia, numismàtica, art, fonts escrites, poliorcètica, urbanisme, ritus funeraris, organització de l’exèrcit– s’aborden l’època, els personatges i els llocs que van marcar la vida i obra d’aquest general cartaginès, catalogat com un dels militars més brillants de tots els temps. Aníbal de Cartago. Historia y mito és una valuosíssima eina que aboca llum sobre aspectes desconeguts o poc estudiats, que contextualitza episodis fins ara aïllats i que sistematitza disciplines i estudis que restaven dispersos.

Si voleu anar una mica més lluny en el coneixement de la vida i obra del púnic més famós de la història, us recomano també Aníbal, de Gisbert Haefts (editorial Edhasa, Barcelona, 1990), una novel·la històrica –un llibre radicalment diferent de l'anterior, doncs– que posa el contrapunt novel·lat de la vida d'aquest extraordinari militar. Fa feredat pensar com de diferent seria el món sencer si Cartago s’hagués imposat a Roma: el dret, la mentalitat, els costums i, en especial, l’idioma de bona part del planeta serien diferents. Qui sap si tots nosaltres –continents sencers!– lluny de parlar llengües romàniques estaríem ara parlant, escrivint i vivint en un idioma d’arrel semítica. Qui ho sap!

Anníbal travessant els Alps

1 comentari:

  1. Anníbal és un personatge interessantíssim. No coneixia cap d'aquests llibres; gràcies per recomanar-los!

    ResponElimina