dilluns, 7 de juliol de 2014

Sorolla. El color del mar

Cartell de l'exposició "Sorolla. el color del mar" 
Dir Joaquín Sorolla (1863-1823) és dir llum, color, mar... Pocs artistes han sabut, com va saber ell, copsar i reproduir aquell moment màgic en què un raig de sol queda atrapat en un remolí d’aigua o en un tros de cel o reflectir l’espetec de les onades contra les roques a l’horabaixa. El tractament que Sorolla fa de la llum i la seva plasmació en pinzellades ha fet que, potser incorrectament, se’l catalogués com a impressionista; crec que és més adequada la seva inclusió en altres moviments artístics com ara el naturalisme o el luminisme.

Sorolla va ser un pintor que es va amarar de les principals influències artístiques de la seva època gràcies a la seva bona formació acadèmica i, en especial, als seus viatges i estades no sols per Espanya sinó també per tota Europa –particularment Itàlia, França, Anglaterra– i els Estats Units. A més de les seves marines i escenes costumistes, Sorolla va excel·lir en el retratisme.

Fins el 14 de setembre podem visitar l’exposició “Sorolla. El color del mar” que es fa al Caixafòrum. L’exposició està formada per fons procedents del Museo Sorolla, del Museo Carmen Thyssen de Màlaga i de col·leccions privades i gira al voltant de la particular visió que Sorolla tenia del mar i, en especial, de la manera que el va retratar fent servir el color.


Autorretrat
L’exposició es desenvolupa en tres seccions: “L’espectacle incessant”, Les hores del blau” i “ De la naturalesa a la pintura”. El plantejament no és cronològic i les obres de gran format –entre d’altres, les esplèndides “El balandret”, “Sortint del bany”, “Nedadors” o “Maria a la platja de Biarritz”– es complementen amb cartrons de reduïdes dimensions que Sorolla feia servir per prendre apunts del natural i on es fa palesa la mestria del pintor valencià a l’hora d’atrapar la miríada de tonalitats del mar, el cel i la terra.

Si visiteu l’exposició –i us recomano que ho feu– completeu-la amb el documental que clou el recorregut. Malgrat el soroll ambient, us ajudarà a contextualitzar la vida i l’obra de Sorolla i a descobrir-ne un munt de facetes desconegudes. I després del documental, torneu a fer una ullada a l’exposició.

El balandret
 
Maria a la platja de Biarritz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada