dilluns, 26 de maig de 2014

Més sobre les muralles de Barcelona

Detall de la muralla romana
(versión en español aquí)

Malgrat que la ruta de Les muralles de Barcelona és de les últimes que he afegit al catàleg de Literat Tours, és una de les que, proporcionalment, ha tingut més bona acollida pel que fa al nombre d'assistents. El boca a orella funciona! El cert és que aquesta ruta permet descobrir alguns llocs de Barcelona absolutament desconeguts per a molta gent.

Les muralles de Barcelona es van construir als segles III-IV i romanen en peu gràcies, en bona part, al fet que van ser “reciclades” quan es van construir les muralles medievals (als segles XIV i XV) que defensaven un perímetre més gran. Les muralles romanes no es van enderrocar, sinó que es van adaptar als nous temps: s'hi van obrir portes i finestres, s'hi va construir a sobre, a l'interior i al costat, en definitiva, es va aprofitar la potència, l'alçada i el gruix per a bastir-hi noves edificacions.

Aquest fet és el que ha permès la bona conservació d'aquesta muralla romana. Al llarg de la història, mil i una construccions s'hi van anar superposant protegint-les del deteriorament o la destrucció.

Algunes parts s'han perdut, com la de la plaça de l'Àngel, però moltes altres s'han redescobert, especialment en èpoques recents, quan s'han enderrocat les cases que les tapaven o que s'havien construït al damunt: a la plaça Nova, la plaça Frederic Marés o el carrer Sotstinent Navarro.

A l'interior del Centre Sínia
Hi ha altres punts de la muralla romana, en canvi, que encara resten amagats o per descobrir tot i que en coneixem el seu traçat: als carrers Avinyó, Banys Nous o de la Palla. En alguns casos, la muralla està a la vista però a l'interior d'edificis particulars, com als carrers Lledó (Hotel Mercer) o Call. Un dels casos més espectaculars és el que il·lustren les fotografies que podeu veure aquí sota: pertanyen al carrer Banys Nous número 16, on hi ha el Centre de Dia Ocupacional per a Persones amb Discapacitat Física Sínia. Si us hi acosteu, el personal que atén el centre –encantadors i amabilíssims tots– us acompanyarà per visitar-ne l'interior i descobrir-hi restes de la muralla, arcades i torres de defensa. Un detall curiós és que es pot apreciar una escultura –d'un legionari, potser? – que es va reciclar ja fa gairebé 2.000 com a carreu per a la muralla.

A l'interior del Centre Sínia

Pati interior al Centre Sínia

Torre de les muralles
Fragment d'escultura utilitzat com a carreu

L'accés és lliure i, com ja us he dit, el personal que hi treballa us acompanyarà encantat a fer una visita al centre. Aprofiteu-ho!

Cap comentari:

Publica un comentari