dilluns, 5 de maig de 2014

Enquesta sobre els refranys més usuals de la llengua catalana


El 2010, vaig participar en una enquesta encaminada a triar els 10 refranys catalans més habituals, és a dir, aquells més utilitzats pels parlants. Aquesta iniciativa estava impulsada per Víctor Pàmies, un lingüista especialitzat en paremiologia, la ciència que estudia els refranys i els proverbis. El 2012, vaig col·laborar, a través de la plataforma de micromecenatge Verkami, en l’edició del llibre En cap cap cap. Diccionari de dites i refranys sobre el cap (Vallromanes: Ed. l'autor, col·lecció «Enciclopèdia paremiològica del cos humà», núm. 2).
Ara, en Víctor impulsa un iniciativa encara més ambiciosa, en col·laboració amb Joan Fontana i José Enrique Gargallo (professors de la Universitat de Barcelona) i Xus Ugarte (professora a la UVic). Es tracta d’anar una mica més enllà i determinar quins són els refranys més usuals de la llengua catalana, els que hauria de conèixer qualsevol parlant de la llengua, sigui de l'àmbit lingüístic que sigui, sense importat l'edat que tingui o si és nadiu o no.
Per a esbrinar-ho, els autors del projecte demanen l’ajut i la col·laboració de qualsevol parlant del català que pugui aportar la seva experiència i una petita estona del seu temps. Només heu d’emplenar una enquesta, que us podeu descarregar des del blog d'en Víctor: és una graella d'Excel de 500 refranys, classificats per tema, dels quals s’ha de contestar si els coneixeu o no, si els utilitzeu i si en coneixeu cap variant. També es poden proposar altres refranys que no apareguin a la llista. L’enquesta es completa amb unes quantes dades personals que ajuden a definir el perfil dialectal dels participants.
Si voleu més informació sobre aquest projecte, us remeto al blog Els refranys més usuals de la llengua catalana. També podeu seguir l’actualitat del projecte des de Twitter i Facebook. Teniu de temps fins a Sant Joan (24 de juny).

2 comentaris:

  1. Alexandre, moltes gràcies per la difusió!

    Diuen que tota pedra fa paret i tot ajuda per aocnseguir el màxim d'enquestes possibles que ens permetin fer un estudi rigorós i complet!

    ResponElimina
  2. Gràcies a tu, Víctor, per la feina. Tu en poses moltes de pedres!
    Una abraçada!

    ResponElimina