dimarts, 1 d’abril de 2014

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Detall d'un relleu
El passat dijous 27 de març de 2014, aprofitant la meva estada a Tarragona per impartir una classe a la Universitat Rovira i Virgili (vegeu-ne detalls aquí), vaig visitar el Museu Nacional Arqueològic deTarragona (MNAT)

El MNAT és el més antic de Catalunya en la seva especialitat, ja que es va formar durant la primera meitat del segle XIX. El fet que Tàrraco fos la capital de la Hispània Citerior i l’abundància i importància dels jaciments arqueològics propers han proporcionat al Museu una col·lecció molt rica i variada. El MNAT gestiona diversos equipaments: el Museu Arqueològic, el Museu i la Necròpolis Paleocristians i les vil·les romanes de Centcelles (Constantí) i dels Munts (Altafulla).

Detall del mosaic dels peixos

L'actual seu del Museu Arqueològic, inaugurada el 1960, està construïda sobre una part de la muralla romana que protegia la ciutat i s'ha convertit en un centre de primer ordre pel que fa a la conservació i difusió dels testimonis materials que il·lustren el procés de romanització de la Península Ibèrica. Aquest Museu acull col·leccions i espais dedicats a l’epigrafia, l’arquitectura, el mosaic, els objectes d’ús quotidià, el mar, l’escultura, les vil·les urbanes, etc. A més, en aquest espai es pot obtenir informació i programar visites a altres punts d’interès patrimonial com ara la muralla romana de la ciutat, el conjunt del Fòrum Provincial, el Circ romà, l’Amfiteatre, el Fòrum de la Colònia, el Teatre, l’Aqüeducte, la Pedrera del Mèdol, l’Arc de Berà i la Torre dels Escipions.

La lloba capitolina

Escultura d'Antínous
Mosaic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada