dijous, 28 de novembre de 2013

Problemes a la Biblioteca Pública Arús

Reproducció de l'Estàtua de la Llibertat a la Biblioteca

La Biblioteca Pública Arús (Pg. de Sant Joan, 26) pertany a la xarxa de biblioteques de l’ajuntament de Barcelona i va néixer gràcies a la generositat de Rossend Arús i Arderiu –maçó, republicà, periodista, intel·lectual– qui, en morir el 1891, va llegar a la ciutat de Barcelona l’edifici en què vivia i tota la seva fortuna (vegeu altres articles meus aquí i aquí). La biblioteca, la primera a Barcelona a l’abast del públic en general, s’ha convertit, amb el transcurs dels anys, en un centre de referència mundial pel que fa a la documentació i l’estudi de l’obrerisme, l’anarquisme i la maçoneria del s. XIX.

En els últims dies, però, s’han succeït uns fets força estranys que han aixecat suspicàcies i protestes. Em refereixo a la retirada d’unes plaques que decoraven l’escala d’accés a la Biblioteca i que havien estat col·locades, com a mostra d’agraïment a Rossend Arús per la seva generositat i filantropia, per diferents Obediències maçòniques (Gran Lògia Simbòlica Espanyola, Gran Lògia Femenina d’Espanya, Gran Orient de Catalunya, Gran Lògia d’Espanya).

Les primeres protestes parlaven, ras i curt, de censura; davant aquests fets,  l’Institut deCultura de Barcelona (ICUB) va declarar que la retirada de les plaques es devia a les feines de pintura que s’havien de dur a terme a la Biblioteca. La reacció s’ha fet una mica tard i malament, per la qual cosa els dubtes sobre l’autèntica raó d’aquesta retirada no s’han esvaït. En tot cas, estaré a l’aguait i, tot esperant la reposició de les plaques, us en mantindré informats.
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada