dimarts, 7 de maig de 2013

L’Observatori Astronòmic del Montsec

L'Observatori Astronòmic del Montsec


L'Observatori Astronòmic del Montsec és un observatori astronòmic ubicat a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), concretament a la serra del Montsec, a 1,570 m d’altitud, entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà. L’Observatori del Montsec forma part, junt amb el Centre d’Observació de l’Univers –situat a Àger (la Noguera)–, del Parc Astronòmic del Montsec, una iniciativa del Govern de Catalunya per impulsar i promoure les aptituds i potencialitats de la zona del Montsec de cara a la recerca, la formació i la divulgació de l'astronomia.

La serra del Montsec és una barrera muntanyosa que fa de barrera natural, amb el seu traçat transversal d’oest a est, entre la depressió de l’Ebre i els Pirineus. Té més de 40 km de llargada i ocupa unes 19.000 hectàrees dividides entre la Noguera i el Pallars Jussà, a Catalunya, i la Baixa Ribagorça, a l’Aragó. El Montsec té unes característiques úniques que el converteixen en el lloc més adient de Catalunya per a la instal·lació d’aquests centres de recerca astronòmica: unes condicions atmosfèriques determinades (baixa pluviositat, humitat moderada) i una mínima contaminació lumínica de l’entorn. El Montsec compta amb un dels cels més nets i purs d’europa, per la qual cosa la Generalitat ha fixat l’Observatori com a “punt de referència” per preservar la qualitat del cel nocturn. Els punts de referència són la figura màxima de protecció contra la contaminació lumínica al nostre país i, pel que fa al Montsec, protegeixen tant l’Observatori com els 16 municipis de la seva àrea d’influència (que cobreix, aproximadament, uns 1.600 km2): Àger, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, les Avellanes i Santa Linya, la Baronia de Rialb, Camarasa, Foradada, Os de Balaguer, Ponts, Vilanova de Meià, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Ivars de Noguera i Sant Esteve de la Sarga.

La serralada del Montsec

L'Observatori Astronòmic del Montsec, inaugurat el 2008, és el tercer observatori professional del Principat (junt amb l’Observatori Fabra a Barcelona i l’Observatori de l’Ebre a Roquetes). El seu telescopi –el més gran i avançat de Catalunya– porta el nom de Joan Oró, en honor d’aquest bioquímic, un dels principals impulsors del projecte. El projecte de l’Observatori del Montsec ha comptat amb la col·laboració de diferents institucions científiques com ara l’Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas i la Fundació Joan Oró. A més, està avalat per la Fundació Starlight, que ha declarat el Montsec destinació turística Starlight. La iniciativa és una campanya internacional, avalada per la Unesco, en defensa de la qualitat dels cels nocturns i el dret de tothom a observar les estrelles, amb la intenció de reforçar la importància que els cels nocturn nets tenen per a la humanitat, realçant i donant a conèixer el valor que aquest patrimoni en perill per a la ciència, l'educació, la cultura, el medi ambient, el turisme, i evidentment, com a factor de qualitat de vida.

Des de la seva inauguració, l’Observatori ha rebut més de 100.000 visitants. Les fotos d’aquest article corresponen a la visita que hi vaig fer l’estiu de 2010; una visita nocturna, evidentment, consistent en una curta xerrada introductòria a l’astronomia seguida d’una sessió en l’esplèndid planetari digital on es projecten audiovisuals. El detall més impactant és, sens dubte, el fet que la cúpula i la paret frontal del planetari són mòbils: en un moment donat, i sense adonar-te’n, la pel·lícula projectada al sostre es confón amb la realitat i, de cop i volta, el cel –i les estrelles, les galàxies i les constel·lacions– que estàs veient a la cúpula s’ha convertit en el cel real. Si us interessen l’astronomia, la ciència i la natura, és una visita molt recomanable. I podeu portar-hi la canalla: és apta per a tota mena de públics.

La col·legiata de Sant Pere a Àger

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada