dimarts, 2 d’abril de 2013

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)

Reproducció d'un crani de tiranosaure

El passat 30 de març, Literat Tours va visitar l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), a Sabadell. L’ICP és, sense cap mena de dubte, l’organisme de referència, pel que fa a la paleontologia de vertebrats i humans, a Catalunya i a Espanya. És una institució privada que va néixer el 2006 i que té com a patrons la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona; el germen d’aquesta institució va ser l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, creat el 1969.

Miquel Crusafont (1910-1983), fill de Sabadell, va ser un paleontòleg especialitzat en mamífers que va arribar a ser un dels científics catalans més reconeguts arreu del món. Des de molt jove va excel·lir en la recerca, la investigació i la difusió de la paleontologia; amb només 16 anys, i en companyia de Ramon Arquer, ja treballava al jaciment de Can Llobateres (Sabadell), un dels més importants de tot el país i lloc d’origen d’un dels fòssils més antics trobats a Catalunya, l’Hispanopithecus laietanus, un primat datat fa 9 milions d'anys. D’entre les dades del seu currículum, destacarem només la seva càtedra de Paleontologia a la Universitat de Barcelona i la fundació (1969) de l’'Institut Provincial de Paleontologia que, anys a venir, es convertiria en l’actual museu. 

L’espai del Museu de l’ICP es vertebra al voltant de dues exposicions. A la planta baixa, hi ha l'exposició permanent "Avui investigues tu!" que reprodueix diverses investigacions reals dutes a terme per l’ICP. El visitant pot capbussar-se en el món de la paleontologia mitjançant eines, instruccions, panells explicatius i pantalles d’ordinador que el guien i orienten en la seva recerca i en el descobriment d’un món nou i apassionant. A la primera planta, a més de tallers i laboratoris, hi ha l’exposició temporal “Gairebé humans: origen i evolució dels hominoïdeus”.


Reproducció a escala real d'un home de Neanderthal

La nostra visita va consistir en l’assistència a un taller anomenat “Animals del passat”, adreçat a canalla d’entre 4 i 10 anys. Hi vam aprendre què és un fòssil, que el caracteritza o diferencia d’altres restes paleontològiques, vam poder tocar-ne d’autèntics i també reproduccions, la majoria d’ells trobats en les nombroses campanyes dutes a terme per l’ICP. Vam assistir al llarg procés que ens porta des del descobriment d’un fòssil, l’excavació i la conservació, fins als estadis finals, amb el seu estudi i la seva divulgació. A més, s’hi analitzen els canvis geològics i l’evolució de la fauna i la flora lligada als canvis del medi natural.

Aquests tallers, portats per personal del Museu (gràcies! Marta), s’han desenvolupat al llarg de la Setmana Santa.  Puc donar fe del seu èxit i de l’afició que desperten entre els més menuts! 

Un aspecte del taller "Animals del passat" 
Trastejant amb una reproducció d'un crani d'Australopithecus

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada