dimarts, 15 de gener de 2013

El carreró de les Bruixes

El carreró de les Bruixes
El carreró de les Bruixes és un carrer de Cervera, paral·lel al carrer Major, que s’ha convertit en el punt de reunió d’una festa que ha transcendit els límits de la capital de la Segarra. Es tracta de l’Aquelarre, una celebració dionisíaca que omple de foc, màgia i alegria el poble sencer durant uns dies d’agost.

La primera edició d’aquest Aquelarre es remunta al 1978, quan l’Assemblea de Joves de Cervera, a la vista de certes diferències amb les instàncies oficials, va decidir organitzar pel seu compte una festa de barri. A l’hora de buscar un emplaçament, no en van trobar cap millor que un carreró fosc, llòbrec i deixat de la mà de Déu que responia al nom de carreró de les Bruixes. I una cosa va portar a l’altra. Bruixes? Reunió? Festa i disbauxa? Aquelarre! El pas dels anys ha acabat convertint aquesta festa en un dels principals atractius de la vila. Durant els dies que dura, a més, s’organitzen tot d’activitats paral·leles relacionades amb l’esoterisme, la màgia i l’ocultisme. Fins i tot s’organitza un Aquelarre per als més menuts. 

La bruixa

L’origen d’aquest carreró cal buscar-lo en el segle XIV, quan Cervera es va convertir, per ordre de Pere el Cerimoniós, en una vila closa, és a dir, una població articulada al voltant d’un poc nombre de carrers, amb cases la porta de les quals s’obria a algun d’aquests carrers mentre que la part posterior constituïa la muralla pròpiament dita. Aquí hi havia un carrer de ronda que, amb el transcurs dels anys, es va anar cobrint per facilitar l’accés als horts exteriors i eixamplar una mica les cases.

En l’actualitat, el carrer s’ha arreglat i netejat força i ha perdut aquell aspecte tenebrós que anys i anys d’abandonament li havien donat. A més, artistes locals com Jaume Castells i Xavi Badia hi han penjat obres seves relacionades amb la celebració: dimonis, gats negres, bruixes, bocs i danses macabres ens acompanyen en el nostre passeig pel carrer.

El gat negre
El boc o mascle cabró


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada