dilluns, 5 de novembre de 2012

La plataforma BoincBoinc és l’acrònim de Berkeley Open Infrastucture for Network Computing, un projecte no comercial de computació distribuïda. Els supercomputadors, enormes ordinadors que poden executar milers de milions d’operacions per segon, són eines que es fan servir en una gran quantitat de camps d’estudi: mecànica quàntica, criptografia, fusió nuclear. Proporcionen una gran potència de càlcul, són ràpids i versàtils, permeten treballar amb un gran nombre de variables alhora però –sempre hi ha un però– són molt cars de construir, mantenir, substituir i, a més, queden ràpidament superats per models més nous, potents i ràpids.

A la dècada dels noranta del segle passat, l’astrònom Frank Drake, conscient d’aquests inconvenients dels supercomputadors, va pensar que més que sumar i sumar processadors per crear un gran supercomputador, el que havia de fer era sumar i sumar micropocrocessadors per fer la feina... per separat! En lloc d’embussar amb milers de milions de bits un supercomputador ¿no seria millor dividir i dividir tota aquesta informació fins que pogués ser processada per un PC vulgar i corrent? Els nostres PC poden fer milions d’operacions per segon i amb prou feines utilitzem un 10 o 15 % de la seva potència. Així es com Drake va crear Seti@home, un programa que envia petits paquets d’informació als usuaris (o voluntaris o col·laboradors, com preferiu) perquè els seus PC els processin mitjançant un programa informàtic molt senzill. Seti és l’acrònim de Search of Extraterrestrial Intelligence, un projecte nascut a la dècada dels 60 del segle passat i que processa els senyals dels radiotelescopis d’Arecibo (Costa Rica). La intenció és detectar un senyal anòmal que pugui indicar la presència de vida intel·ligent en qualsevol racó de l’Univers. L’èxit del projecte Seti com a plataforma de computació distribuïda va ser tan gran (milions de col·laboradors arreu del món!) que, anys més tard, es va convertir en el projecte Boinc, obert a tota mena de projectes, un dels quals és Seti.


El programa que t’instal·les al PC per col·laborar amb Boinc és molt fàcil de configurar i fer funcionar. Pots col·laborar en tants projectes com vulguis, en la proporció per a cadascun que vulguis, amb la quantitat de memòria que vulguis. Amb el PC de la feina, de casa, el portàtil o fins i tot la consola. Hi ha versions per a Mac, Windows i Linux. Hi ha estalvis de pantalla realment bons (a mi m’encanta el del projecte Einstein@home) i el funcionament està optimitzat de tal manera que necessita molt poca potència del teu PC per a treballar. A més, pots fer un seguiment de la teva puntuació: a mesura que processes paquets d’informació reps uns punts “de premi”. Tot és honorífic, naturalment, no hi ha guanyadors, només el legítim orgull de participar i contribuir.

Pots afegir-te a un grup (n’hi ha centenars): d’amics, d’universitats, d’empreses, de països, d’associacions particulars,  etc. Jo estic apuntat al grup Catalunya, que al nostre país té les seccions locals dels projectes Seti Catalunya i Boinc Catalunya portades, respectivament, pels amics Jordi Portell i Dani Gil. 

A Boinc podem trobar un munt de projectes que utilitzen la potència de càlcul dels nostres ordinadors per investigar. Us en llisto uns quants: 

Rossetta@home: Desenvolupament de cures per a determinades malalties 
World Community Grid: Investigació biomèdica
Einstein@home: Recerca de senyals gravitacionals emeses per púlsars 
Climate Prediction: Estudi del canvi climàtic 
Malaria Control: Simulació dels efectes de la malària i el seu control 
Cosmology@home: Recerca del model que millor descrigui el nostre univers i estudi del rang de models que concorden amb les dades físiques astronòmiques i de partícules.  
En resum, després d’instal·lar-te un senzill programa al PC, pots contribuir de manera voluntària i solidària en projectes de recerca bioclimàtica, d’investigació mèdica, d’astronomia, de plegament de proteïnes, de matemàtiques. Al teu gust! 

Jo ja fa més de 10 anys que col·laboro amb Seti i Boinc. En l’actualitat, ho faig amb els projectes Seti@home, Einstein@home i Sztaki@home i ho havia fet amb BBC Climate Change@home i Predictor@home. Animeu-vos-hi! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada