dissabte, 2 de juny de 2012

Un mosaic amb la cara de Santiago Ramon y Cajal i uns símbols maçònics.


Avui us penjo una notícia apareguda al Telenotícies comarques (Barcelona) del passat 30 de maig. Heu d’anar al minut 13. Us parla d’un descobriment realment curiós fet a Granollers arran de les tasques que fan l’Institut Cartogràfic de Catalunya i Google Earth per cartografiar el nostre país. A l’Institut ens han comentat que s’han trobat coses realment espectaculars i una n’és aquesta. Es tracta d’un mosaic amb la cara de Santiago Ramón y Cajal i uns símbols maçònics de gran mida dibuixats al terra d’una plaça a Granollers. La imatge només es pot veure des de les altures!

Les coordenades, per si voleu buscar al Google Earth aquest curiós mosaic, són 41°37'18.20" N   2°17'41.23" E

El mosaic amb l'efígie, el compàs i l'escac
 La troballa s’ha fet a la plaça de Santiago Ramón y Cajal, a Granollers, a tocar de Les Franqueses del Vallès, al barri de Bellavista, entre els carrers de Puig Perucho, Francisco Gimeno i Joaquim Mir. La plaça, al bell mig d’una urbanització nascuda l’any 1975, es va reformar el 1982, que és quan se suposa que es va fer el mosaic. El dibuix, però, no apareix en els plànols originals ni fins ara se'n tenia constància. No és secret, però si ben discret! Hi podem veure un retrat, a vista d’ocell, de Santiago Ramón y Cajal al costat d’uns símbols maçònics. Al reportatge al·ludeixen al compàs però s’hi veuen, també, uns escacs, presents sempre a l’interior de la Sala del Temple de qualsevol lògia. 

Santiago Ramón y Cajal (1852-1934) va ser metge i històleg. L'any 1906 va ser guardonat, juntament amb l'italià Camillo Golgi, amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia pels seus estudis sobre el sistema nerviós. Els historiadors creuen que va ingressar a la maçoneria el 1877, quan vivia a Saragossa, concretament a la lògia Caballeros de la Noche núm. 68. Va adoptar el nom simbòlic d’Averroes i va ser inscrit en el llibre de registre amb el número 96. Sabem també que al juliol de 1878 havia sigut promogut al segon grau (o de company). A partir d’aquí, poc se sap de la vida maçònica de Ramón y Cajal, la qual cosa ha portat a creure que es va distanciar de l’Orde, absorbit, potser, per la feina i la família. Es conserva una carta de 1922, en què parlant de Luis Simarro, amic, polític i destacat maçó, Ramón y Cajal diu: “A Espanya hi havia quelcom més urgent i digne del seu gran talent que presidir lògies maçòniques, defensar anarquies i afiliar-se a un agonitzant i desacreditat partit republicà”. Pel to de la carta sembla clara la desil·lusió de Ramón y Cajal en relació amb la maçoneria. Molt probablement, això es deuria a l’ambient d’atomització, lluites intestines i personalismes que va caracteritzar la maçoneria espanyola de finals del segle XIX i principis del XX. 

En l’actualitat, a Saragossa hi ha una lògia que porta el nom de Lògia Maçònica Regular Santiago Ramón y Cajal número 35; està adscrita a la Gran Lògia d’Espanya.

Santiago Ramón y Cajal al seu estudiAutoretrat de Ramón y Cajal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada