dimecres, 27 de juny de 2012

La Biblioteca Pública Arús

La Biblioteca Pública Arús

La Biblioteca Pública Arús es troba al Passeig de Sant Joan, 26 (Barcelona). En l’actualitat, està dedicada a la recerca però va néixer com a biblioteca pública, la primera del seu tipus a la ciutat. Va ser creada per iniciativa de Rossend Arús (1845-1891), filantrop, autor teatral, periodista, lliurepensador, federalista i maçó (fundador de la Gran Lògia Simbòlica Regional Catalana-Balear, de la qual va ser Gran Mestre). Aquest polifacètic emprenedor va llegar “a la ciutat de Barcelona” l’edifici on vivia i una important quantitat de diners. En el seu testament va nomenar com a marmessors i hereus de confiança Valentí Almirall i Antoni Farnés amb l’encàrrec de crear una biblioteca per a la instrucció del poble. 

La biblioteca encara conserva el fons original del segle XIX i inicis del XX i és un punt de referència per a l’estudi de la maçoneria, el moviment obrer i l’anarquisme. Miraculosament, es va salvar de la desfeta posterior a la guerra civil i dels saquejos i robatoris que van patir partits polítics, associacions de tota mena i, en especial, les lògies maçòniques d’arreu de l’estat. En la salvació hi va jugar un paper molt important José Maluquer Cueto, destacat falangista que va protegir la biblioteca i el llegat. Aquest intel·lectual, regidor de l’ajuntament de Barcelona, va guardar les claus i es va fer càrrec del manteniment de la Biblioteca Arús durant el franquisme. Si algú volia consultar el fons de la Biblioteca, el propi Maluquer l’acompanyava i li obria la porta. No deixa de ser sorprenent aquesta acció, venint com venia d’un franquista i adreçada, com anava, a protegir un cau maçònic. Potser algun dia ens hauríem d’aturar a pensar per què aquest home va protegir la biblioteca Arús d’aquesta manera. La Biblioteca va reobrir el 1967 sota l’aixopluc de l’ajuntament. 

Plaques d'agraïment a Rossend Arús
 A la Biblioteca hi podem descobrir una gran quantitat de detalls maçònics: el terra de rajoles blanques i negres, dibuixos amb escaires i compassos, cartes patent, mandils, espases. A la porta d’entrada i al llarg de les escales d’accés hi podem veure plaques dedicades de les principals obediències maçòniques de tot l’estat, en què aquestes mostren el seu agraïment a Rossend Arús i Arderiu pel seu acte de filantropia. Al capdamunt de l’escala, ens rep una rèplica de l’Estàtua de la Llibertat. 

Accedir a la Biblioteca Arús o visitar-la és tan fàcil com ensenyar un document d’identitat. També s’hi fan visites guiades i les imatges que acompanyen aquest escrit estan fetes durant una d’aquestes visites. A més, podeu assistir lliurement a les conferències, xerrades, debats i presentacions de llibres que s’hi fan regularment.

Quadre de Rossend Arús
Aspecte de la biblioteca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada