dimarts, 26 de juny de 2012

El 22 @: La Barcelona del segle XXI

El 22 @

El 22 @: La Barcelona del segle XXI  és una de les últimes rutes que he afegit al catàleg de Literat Tours, en paral·lel, podríem dir, al fet que el 22 @ és l’últim dels barris nascuts a Barcelona. Aquest barri, a tocar del mar i amb una estètica diferent i contundent va néixer, des d’un principi, envoltat de certa polèmica. Naixia en paral·lel al Fòrum de les Cultures i va patir la controvèrsia i les crítiques que rodejaven aquest esdeveniment.

Els barris que formen Barcelona han nascut com a evolució d’un pòsit històric (Barri Gòtic, Raval), com a agregacions o annexions de municipis i viles ja existents (Sant Martí, Sarrià, Gràcia) o com a projectes llargament covats i gestionats (l’Eixample). El 22 @, en canvi, a diferència de tots ells, neix en un despatx, a partir d’un projecte ràpidament creat i encara més ràpidament executat. En certa manera, també la Vila Olímpica va néixer així, però el barri olímpic va comptar, des d’un bon principi, amb molta més unanimitat i acceptació popular que no pas el 22 @. Fins i tot el nom –aquesta xifra, aquest signe estrany- imposen cert distanciament afectiu. Això, i el fet que la concepció urbanística de la zona del Fòrum trenca radicalment amb el que estem acostumats a veure els barcelonins –edificis no excessivament alts, voreres amables, comerç de proximitat, mansanes de mides raonables- han fet que el 22 @ continuï sent el gran desconegut entre els barris de Barcelona. L’esclat de la bombolla immobiliària, l’antipatia de certs espais –la solitud i duresa de determinades zones, la llunyania del centre de la ciutat, etc.- han agreujat aquest desconeixement.

El 22 @ neix amb una clara vocació contemporània. Pretén ser un barri que vertebri zones habitades ja existents (Sant Martí, Poblenou) amb d’altres creades de bell nou; pretén donar cabuda a diferents conglomerats de biotecnologia, disseny, mitjans de comunicació, recerca i investigació, etc., que conjuguin sinèrgies i esforços a base d’instal·lar al barri tots els passos d’aquests processos: les facultats universitàries, els centres d’investigació, les empreses relacionades, els vivers de noves empreses... El disseny del nou barri, fet bàsicament des de zero, ha permès compaginar tota mena de necessitats i oportunitats.

A més, es va incentivar una arquitectura avantguardista, que creés una nova tanda d’icones llestes per afegir-se a l’skyline barceloní: la Torre Agbar, el Media-TIC, la placa fotovoltaica, els gratacels del Fòrum, etc. Aquest disseny nou, trencador, del segle XXI s’ha combinat amb la recuperació d’espais, industrials en la seva majoria, que oblidada la seva funció originària –el tèxtil o l’alimentació principalment- s’omplen avui d’estudiants i investigadors, com ara la Farinera del Clot, Ca l’Aranyó o Can Tiana.

Totes aquestes consideracions voltaven pel meu cap quan vaig dissenyar aquesta ruta. I he de dir que el nou barri m’ha deparat un munt de sorpreses. I són precisament aquestes sorpreses, aquests descobriments els que he intentat traslladar als amics i clients que fan aquestes passejades.

Un consell: La ruta dura gairebé 3 hores i és una de les més denses de Literat Tours. Però paga la pena, no ho dubteu!

Aquesta ruta està totalment adaptada per a persones amb mobilitat reduïda. 

La Torre Agbar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada