dimarts, 29 de maig de 2012

La Sala Gimbernat de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya

La Sala Gimbernat

La setmana passada vam visitar la Sala Gimbernat a la seu de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, al carrer del Carme, 47, a Barcelona. La Sala Gimbernat és un antic amfiteatre anatòmic del segle XVIII, realment espectacular que deu el seu nom a Antoni de Gimbernat (1734-1816), cirurgià i anatomista català que va assolir un gran prestigi arreu d’Europa per les seves innovacions tècniques, algunes de les quals encara porten el seu nom. 

L'Acadèmia està a tocar de l'antic Hospital de la Santa Creu, i junt amb la casa de Convalescència i l'edifici de l'antic Col·legi de Cirurgia va constituir el centre sanitari més gran i important de Barcelona des de començaments del segle XV fins ben entrat el segle XX. L'Hospital de la Santa Creu va ser creat el 1401 pel rei Martí l’Humà per ajuntar en una sola institució els diferents hospitals escampats per tota la ciutat. Les dues escalinates monumentals –una dedicada a Sant Roc i l’altra a la Caritat- daten de finals del segle XVI.  

L'edifici de la Casa de Convalescència data del segle XVII i el Col·legi de Cirurgia -una de les restes més importants del neoclàssic de Barcelona- de mitjan segle XVIII.

La Sala Gimbernat, una joia poc coneguda pels barcelonins, es pot visitar els dimecres al matí de 10 a 12 hores. Les visites de grups es poden concertar a hores convingudes.

La taula de treball

La porta d'entrada, amb Esculapi al fons
L'aranya del sostre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada