dilluns, 16 d’abril de 2012

L'espectacle de la pena de mort


Escut de la Inquisició
L'espectacle de la pena de mort? Se'n pot fer un espectacle, de la pena de mort? De fet, durant segles i segles -i encara es fa a certs llocs-, podem afirmar, rotundament, que sí. I quin espectacle! El reu i el botxí, les últimes paraules del condemnat, els preparatius, la gentada tafanera i cruel, venedors de records, pispes i lladres també! creus, mossens i agents de l'autoritat, estris de tortura... Moltes injustícies i algun acte d’heroisme.

Aquesta ruta de nom tan peculiar està basada en el llibre L’espectacle de la pena de mort, de Joan de Déu Domènech, i la vaig estrenar el maig de 2008. L’autor del llibre ens va acompanyar durant la primera passejada. Mig any abans, en Joan de Déu -treballàvem plegats al Departament d'Ensenyament- m'havia animat i esperonat quan li vaig parlar de fer una passejada relacionada amb el seu llibre.

“La pena de mort és l’espectacle mes tràgic que ha inventat l’home i si ha perdurat al llarg dels segles és perquè era un espectacle que aconseguia un gran èxit de públic”.  Tot passejant per Barcelona, en parlarem, d’aquest “espectacle” de la pena de mort, d’alguns indrets i racons de la nostra ciutat on s’executaven penes de mort. I també ens sorprendrem de saber quantes expressions lligades al món de la mort han passat a la parla quotidiana (“aixecar la camisa”, “curt de gambals”, “treure el Sant Cristo gros”, etc.). 

La pena de mort era un acte de justícia i també d’alliçonament; i, efectivament, la gent ho anava a veure i s’esgarrifava... però també es divertia! 

Aquesta ruta està totalment adaptada per a persones amb mobilitat reduïda. 

Entre els assistents, al centre, Joan de Déu Domènech i Àlex Lloreda
Al Museu Frederic Marès (juny de 2008)
A més, si voleu aprofundir en la biografia o l'obra d'en Joan de Déu Domènech: 

Entrevista amb Víctor-M. Lamela. Va sortir publicada a la contraportada de La Vanguardia i aquí la recull Amnistia Internacional 
1 comentari:

  1. Una ruta francament interessant. Val la pena conèixer com han canviat les coses en relativament pocs anys, i fer-ho amb les acurades explicacions de l'Alexandre.
    gràcies,

    ResponElimina