diumenge, 29 d’abril de 2012

Amb el Negre de la Riba

Amb un grup d'assistents de Mollet

El Negre de la Riba és una rèplica del mascaró de proa d’un bergantí arribat a la Barceloneta el 1860 per ser desballestat. La figura representava un indi americà vestit de colors vius i va acabar a la façana d’un magatzem d'efectes navals del moll de la Riba, que el va adoptar com a símbol de l’establiment. A sol i serena, va acabar perdent els colors i enfosquint-se, i com que estava a tocar del mar, va acabar sent conegut com El Negre de la Riba. 

En Frederic Soler “Pitarra” el cita a la seva obra L’Africana:
Lo furor del xato arriba / a tal punt que vos ho marco / ja que el ferro ningú me’n priva / sembla el Negre de la Riba / tret de la proa d’un barco.

Quan l’amo de l'establiment se’n va cansar el va regalar i el Negre va iniciar un periple per diferents llocs de Barcelona fins que va passar a formar part de la col·lecció de mascarons que hi ha al Museu Marítim. Com que ja havia esdevingut una icona popular, l’any 2003 se’n va fer una reproducció amb fibra de vidre presentant-la dins dels actes de celebració del 250 aniversari de la fundació de la Barceloneta. D’aquest personatge d’aspecte ferotge es diu que molts pares del veïnat l’identificaven amb el “papus” per tal d’infondre por als fills menuts. En els darrers anys ha presidit un cercavila que formava part dels actes de la Festa Major local. El podeu veure al carrer d'Andrea Doria, a tocar de la plaça de Joan Boscà.

El Negre de la Riba

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada